Τρίτη, 30 Μαϊος 2017 00:00

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση Κοινού το 4ο Ελληνο-Κινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος»

01Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Ελληνο-Κινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας που  πραγματοποιήθηκε στις 11 & 12 Μαΐου 2017, στην Αθήνα, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Business Confucius Institute του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ελληνο-Κινεζικό Οικονομικό Συμβούλιο με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα και την ευγενική χορηγία της Zhen Lei Marble Company Ltd.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να διευκολύνει την ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου της Κίνας και της χώρας μας.

Έλληνες και Κινέζοι επιχειρηματίες, εκπρόσωποι επιχειρήσεων και οργανισμών από τη χώρα μας και τη Κίνα, μέλη διπλωματικών αποστολών,  διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, στελέχη φορέων και επιχειρήσεων καθώς και εκπρόσωποι Μέσων συμμετείχαν στο συνέδριο, ώστε να διερευνήσουν τις εμπορικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν για να επεκταθούν στη συνεχώς αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη αγορά της Κίνας.

Χαιρετισμούς στο Συνέδριο απηύθυναν οι κ.κ. : Εμμανουήλ Γιακουμάκης, Καθηγητής και Πρύτανης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Gao Wenqi, Πολιτικός Ακόλουθος, Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Γεώργιος Τζιάλλας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Υπουργείο Τουρισμού, Φώτης Προβατάς, Πρόεδρος, Ελληνο-Κινεζικό Οικονομικό Συμβούλιο, Zhou Ruojun, Εμπορική Ακόλουθος, Πρεσβεία Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Γεράσιμος (Μάκης) Μπαλαούρας, Οικονομολόγος, Βουλευτής Ν. Ηλείας, ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Γιώργος Κουμουτσάκος, Βουλευτής Β΄Αθηνών και Επικεφαλής Τομέα Εξωτερικών ΝΔ

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου στο χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Γιακουμάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ως συνδιοργανωτής του 4ο Ελληνοκινεζικού Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της αξίας της εξωστρέφειας που υπηρετεί, υποστηρίζει την διερεύνηση και αξιοποίηση σύγχρονων αντιλήψεων και πρακτικών επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Κίνας προς όφελος της ανάπτυξης, προς όφελος της νεολαίας μας και προς όφελος των δύο λαών»

Στη πρώτη Συνεδρία με θέμα Τουρισμός – Κρουαζιέρα, η Ελλάδα ως Τουριστικός προορισμός συζητήθηκαν οι «Δυνατότητες και προκλήσεις της χώρας. Ο Πειραιάς ως σταθμός του στρατηγικού κινεζικού προγράμματος «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος». Στο πάνελ που συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Σταύρος Μονεμβασιώτης συμμετείχαν οι κ.κ. Deng Yu, Βοηθός Διευθύνοντος Συμβούλου, PPA, China Shipping, Γιώργος Παπασταματίου, Διευθύνων Σύμβουλος FΟRΤΗcrs, Li Ang, Αντιπρόεδρος, Greek Overseas Chinese Association, Γιώργος Κώτσαλος, Πρόεδρος, Dogus Hellas, Xu Changcheng  Γενικός Διευθυντής, Ζhenlei Marble Stone Import and Export Company

Τη δεύτερη Συνεδρία, με θέμα την τεχνολογία,  συντόνισε ο Δρ. Γιώργος Τζογόπουλος, Ιδρυτής του chinaandgreece.com, Αρθρογράφος στους Global Times και το china.org.cn, Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.  Συζητήθηκε πώς  η οικονομία με τη συμβολή της τεχνολογίας μετασχηματίζεται ταχύτατα και δημιουργεί νέα πρότυπα επιχειρηματικής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς δραστηριότητας. Πώς ανταποκρίνονται οι επιχειρήσεις στην ανταγωνιστική οικονομία. Τι είναι οι smart cities και το e-health και ποιες είναι οι προοπτικές συνεργασίας με εισηγητές τους κ.κ: Wang Lei, Διευθυντή Πωλήσεων, Huawei, Βασίλη Αποστολόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, Νίκο Φαλδαμή, Πρόεδρος HePIS (Hellenic Professionals Informatics Society) και Γενικό Διευθυντή, ΙΑΤΡΟΚΟΣΜΟΣ,  και Παντελή Τζωρτζάκη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλος, INNOGROWTH

Παρεμβάσεις σχετικά με τα Εμπόδια, τους Δρόμους και τα  Βήματα που πρέπει να γίνουν πραγματοποιήθηκαν από τους κ.κ. Chen Feng, Διευθυντή, Greek Fujian Overseas Chinese Association Xia  Changwei, Οικονομικό Σύμβουλο, Greek Real Estate Market  και Lan Xiaocheng, Διευθυντή, Silk Road Travel Agency in Athens με το συντονισμό της δημοσιογράφου κας Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Η επόμενη μέρα, Παρασκευή, 12 Μαΐου ξεκίνησε με χαιρετισμούς των Shi Jianjum, Διευθυντή του Hanban Council, Zhang Xinmin, Αντιπρόεδρο, UIBE και Wu Weixing, Banking and Finance, UIBE

Στη τρίτη Συνεδρία συζητήθηκε το θέμα της Ναυτιλίας: Η παράδοση συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας. Το παρόν, οι προκλήσεις, το μέλλον και οι νέες δυνατότητες.

Στο πάνελ ήταν οι κ.κ. Wang Changzhen, Διευθυντής China Shipbuilding & Offshore International Co, Greek Branch, o Wang Changzhen , AVIC, International Ship Development Co. Ltd., Greek Branch, Βασίλης Κούτσης, ICC Ελλάς, Εθνική Ελληνική Επιτροπή - Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, Γιώργος Αρβανιτίδης, Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Τομεάρχης Ναυτιλίας & Μακεδονίας-Θράκης και συντονιστής ο κ. Νίκος Καραμπάσης, Δημοσιογράφος.

Η τελευταία Συνεδρία εξέτασε τη Βιώσιμη Ανάπτυξη & Ενέργεια, τις Δυνατότητες συνεργασίας και προώθησης της αειφόρου ανάπτυξης και τις Προοπτικές συνεργασίας στο πεδίο της γαλάζιας οικονομίας.

Ομιλητές στο πάνελ οι κ.κ. Πέτρος Κόκκαλης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Δήμος Πειραιά και leader, BlueGrowth & δικτύου "Aephoria.net", Απόστολος Καμαρινάκης, Επιχειρηματίας και Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Jet Energy, Λευτέρης Τσουκαλάς, Πυρηνικός Μηχανικός, Καθηγητής Πυρηνικής Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Purdue και Καθηγητής, Παν. Θεσσαλίας, Μάνος Εξαρχουλάκος, Δ/ντης Marketing, Εταιρεία Προμήθειας Αερίου Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας ΑΕ, Ιωάννης Κοπανάκης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης ΔΕΗ ΑΕ και κ. Γιώργος Τζανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Detracon με τον συντονισμό του κ Χάρη Φλουδόπουλου, Δημοσιογράφου.

Σχετικά με το Ινστιτούτο Κομφούκιος: Το BUSINESS CONFUCIUS INSTITUTE (BCI) ιδρύθηκε το 2009 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το University of International Business and Economics του Πεκίνου και το Office of Chinese Language Council International (HANBAN). Είναι το μοναδικό BCI στην Ελλάδα και το 3ο στην Ευρώπη με κατεύθυνση τα οικονομικά και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Το BCI στοχεύει να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας και να συμβάλει στο πολιτιστικό πλησίασμα και την περαιτέρω ανάπτυξη εκπαιδευτικών, ερευνητικών και οικονομικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών.

Σχετικά με το Ελληνο-Κινεζικό Οικονομικό Συμβούλιο: Το ΕΛΛΗΝΟ-ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ έχει έδρα την Αθήνα. Κύριοι στόχοι του είναι η ενίσχυση, η εμβάθυνση και η ανάπτυξη της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ των Ελληνικών και Κινεζικών αρχών και θεσμών καθώς και μεταξύ των Ελληνικών και Κινεζικών ιδιωτικών και κρατικών επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Μεταξύ των 112 μελών του διακρίνονται επίλεκτα μέλη του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένων τραπεζιτών, στελεχών του Χρηματιστηρίου, βιομηχάνων, Διευθυνόντων Συμβούλων επιχειρήσεων, πλοιοκτητών, καθώς και πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων και οικονομικών συμβούλων.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ Newsletter

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευελπίδων 29, 113 62 Αθήνα: Διεύθυνση Εκπαίδευσης (5ος όροφος), Αίθουσες Διδασκαλίας (1ος-5ος)

Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑΘηνών, Κεφαλληνίας 46, 112 51 Αθήνα (1ος όροφος): Αίθουσες Διδασκαλίας